Tarot: het raadsel van Zwaarden 5

Het heeft even geduurd eer ik de betekenis van deze kaart snapte. Ik trok ‘m zelden, maar wanneer deze kaart uit de stapel tevoorschijn kwam negeerde ik dit altijd omdat ik ‘m niet begreep. Sommige kaarten geven hun geheim pas prijs op het moment waarop je de betekenis aan den lijve ondervindt.
Dan valt er iets op zijn plaats.

Zwaarden 5 door Pamela Colman Smith

Keer op keer moest ik opzoeken wat deze kaart te vertellen had en dit bleef dan nooit hangen. Aleister Crowley schreef ergens:

‘In de ‘Rangschikking van Napels’ (the Naples Arrangement*) toont het getal vijf het concept van beweging die de materie te hulp schiet.
Dit is nogal een revolutionaire voorstelling; het resultaat is een volledige verstoring van het statische en onwankelbare systeem.
Nu doemen storm en stress op.’

Het getal 5 is dus een ontwrichtend getal. De stabiliteit van de 4 wordt overhoop gehaald en van de kaart geveegd, dit geldt niet alleen voor de Zwaarden maar ook voor de andere elementen.

Een afwijzing

Toen ik onlangs goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek trok werd ik tijdens het interview geconfronteerd met een vragensteller die ijverig naar me gezocht had op Google. Er werd een kwestie voor mijn voeten gesmeten die ik niet had zien aankomen. Ik probeerde me staande te houden maar voelde snel dat ik de job niet zou krijgen, en ik werd inderdaad bedankt.
Eerder op die dag trok ik namelijk Zwaarden 5, dat gaf me een vermoeden dat het niet gemakkelijk ging worden.

Teleurgesteld ging ik terug naar huis.
Hoe kon iemand zo gemeen zijn om me zaken aan te wrijven die ik ooit op Facebook had gepost? Er kwam boosheid en verontwaardiging bovendrijven want ik voelde me afgewezen als persoon.

Ik was een paar dagen van de kaart maar kwam uiteindelijk tot de slotsom dat ik blij mocht zijn niet voor deze ploegbaas te hoeven werken. Toch bleef de frustratie hangen. Mijn emoties deden me fantaseren over het sturen van massa’s haatmails, knokpartijen, de banden van de interviewer lek prikken en ruiten ingooien. Heb ik allemaal niet gedaan… Nou ja, één boze mail hebben ze dan wel mogen ontvangen.
Mijn gedachten bleven tollen. Totdat ik besloot om die kaart er weer even bij te pakken en nog eens goed te kijken. Zou ik me met een van de drie personen kunnen identificeren?

De afbeelding lijkt op het moment vlak na een gevecht. Op de voorgrond verzamelt een grijnzende man de zwaarden, is hij soms de winnaar en geniet hij van de nederlaag die de andere twee ondergaan? Toont hij leedvermaak? De man in het midden lijkt verzonken te zijn in verdriet, of zou hij gewond zijn? En aan de linkerkant loopt iemand weg van het toneel. Het is niet helemaal duidelijk wat er aan de hand is maar plots dacht ik aan een conflict dat ik ooit met een andere werkgever had en dat behoorlijk uit de hand was gelopen. Het resulteerde in zijn ontslag, en ik mocht ook vertrekken. Werd ik daar beter van? Niet echt. Zou het kunnen dat ik steeds dezelfde strijd voer? En waarom dan?

Reflectie

Er begon iets in me te dagen. Zodra iemand de juiste snaren bij me raakt begint er een conflict in mijn hoofd te draaien, alsof er een script wordt afgespeeld. Een soort overgevoeligheid waaruit ik een verhaal destilleer om zo iemand anders de schuld te kunnen geven van mijn nederlaag.
Lekker zwelgen in de slachtofferrol.

Het zelfvertrouwen dat ik vlak voor het jobinterview nog had werd door de interviewer onderuit gehaald en daar kon ik niet mee omgaan. Dit moest de volgende keer anders verlopen en dus kon ik me het best met de persoon uiterst links op de kaart vereenzelvigen en het strijdperk verlaten.

Daarna begon ik me af te vragen hoe het kon dat ik blijkbaar waarde hechtte aan iemands mening over mij om dan woedend mijn strijdbijltje op te graven. Waarom gaf ik iemand zoveel macht over me? Er werd een weekje zelfreflectie ingelast en ik ging op zoek naar de oorzaak van mijn geraas, met de uitkomst zal ik jullie overigens niet lastig vallen…

Zwaarden 5 stelt ons voor de keus om de strijd voort te zetten óf om het de rug toe te keren en eens te gaan onderzoeken wat er werkelijk aan de hand is.
Het gaat om Zwaarden en dus over iets dat zich in je hoofd afspeelt. Het is een mentale strijd en als je je daar niet van bewust bent dan bestaat de kans dat je dit gaat projecteren op de mensen om je heen die er natuurlijk niets mee te maken hebben. Je zou dan bij die ander ook iets kunnen triggeren waardoor er bij deze ook een script gaat draaien en de dingen uit de hand kunnen lopen.
De oorzaak van elk conflict.

Ik heb altijd gevonden dat Tarotkaarten een therapeutische werking hebben en dat ze daar ook voor bedoeld zijn. Waarzeggerij is niet mijn ding. Wanneer je dus een kaart niet begrijpt verwijst dit mogelijk naar een schaduw in jezelf.

*Over The Naples Arrangement gaat de volgende post.

%d bloggers liken dit: